2013 őszén nyílt meg a világ első felfújható koncertterme Japánban, ahol a könnyen és  gyorsan odébb telepíthető szerkezet az ország katasztrófa sújtotta északkeleti területeit járta be, zenét és örömet csempészve a meggyötört lakosok hétköznapjaiba.

A 2011. március 11-i pusztító földrengés, majd cunami után – mely kiváltója volt a fukusimai atomerőmű katasztrófának is – után a helyreállítás nagyon elhúzódott, de amíg a hatóságok a problémák felszámolásán dolgoztak egy meglehetősen szokatlan felfújható szerkezet járta körbe Japán katasztrófa sújtotta területeit.

Michael Haefliger, Luzerni Fesztivál művészeti és ügyvezető igazgatója tudta, hogy nem lesz képes meg nem történté tenni a fukushimai eseményeket, de úgy gondolta, megteszi, amit tud, hogy enyhítse a katasztrófa utóhatásait.

„Mivel mi, a Luzerni Zenei Fesztivál szervezői már sok éve igen szoros kapcsolatot tartunk fent Japánnal, úgy éreztem, fontos, hogy – a saját eszközeinkkel – hozzájáruljunk a katasztrófa következményeinek a leküzdéséhez” – nyilatkozta Haefliger a Telegraphnak.

Az ő ötlete volt, hogy egy masszív, de könnyen szállítható, „felfújható koncertterem” járja végig a problémás területeket.

Ez az impozáns, egyedülálló csarnok egyrészt platformként szolgál az előadások számára, másrészt egy a „kreatív inspirációt” megtestesítő hely, ezáltal talán segíthetett, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba a régióban.

A csodálatos ArkNova a brit művész, Anish Kapoor és a japán építész, Arata Isozaki együttműködésével készült el. A 30 méter széles, 36 méter hosszú, és – a legmagasabb részén – 18 méter magas építmény fel van szerelve a szükséges színpadi és hangtechnikai eszközökkel, a berendezés (padok) pedig helyi, a szökőárban kidőlt cédrusfákból készültek. A szerkezet nagy részét adó, levegővel felfújt, bőrszerű „membrán” egy különleges bevonatú poliészter anyag, ami összehajtható és szétszerelve, teherautóval bárhová eljuttatható.

Az Ark Nova felállítása egy új helyszínen gyors és egyszerű

Az Ark Nova felállítása egy új helyszínen gyors és egyszerű

A 2013 szeptember végi nyitó hétvégén a tengerparti Matsushima városában állomásozó csarnokban – melynek legnagyobb befogadó képessége 500 fő – az első esemény a Sendai-i Filharmonikusok koncertje volt, de az azt követő napokban, rendeztek Kabuki előadásokat, és zenés workshopokat is gyerekeknek.

Útja során aztán az Ark Nova Projekt lehetőséget adott a klasszikus zene, a jazz, a tánc, a multimédia és az interdiszciplináris művészeti projektek vezető művészeinek és együtteseinek a világ minden tájáról, hogy örömet hozzanak az újjáépítők mindennapjaiba.

A felfújható csarnokban többféle típusú előadásra és színpad-elrendezésre is van lehetőség

A felfújható csarnokban többféle típusú előadásra és színpad-elrendezésre is van lehetőség

Forrás:
http://www.core77.com/posts/25625/The-Ark-Nova-Japans-Traveling-Inflatable-Concert-Hall
http://aasarchitecture.com/2013/09/ark-nova-by-arata-isozaki.html