A Ti kórusotokban is jönnek-mennek a kórustagok? Persze, mindig vannak, akik az élethelyzetük változása miatt elmennek, de mit tegyél, ha már kezd kihalni egy szólam???? Hogyan „szerezz” új kórustagokat?  

Hát például juttass el motiváló írásokat azokhoz az emberekhez, akiket szívesen látnál a csapatodban. Hogy segítsünk Neked, /íme egy cikk, ami hasznos lehet. Oszd meg bátran! 🙂

A poszt eredetileg itt jelent meg (angolul). Szerzője Robert Cross angol énekes és kórusvezető.

Belépni egy kórusba nagyon hálás dolog. Minden évben egyre több tanulmány mutatja ki, hogy az éneklés jót tesz az egészségnek. Érdemes lehet Neked is kipróbálni, és első kézből megtapasztalni a pozitív hatásokat.

Persze megértem, hogy vacillálsz, mert aggódsz amiatt, milyen is lesz majd másokkal együtt énekelni. Nincs a világon még egy olyan hangszer, amely annyira kötődne hozzád, mint a saját hangod. Más hangszereket lecserélhetsz, ha fejlődsz, vehetsz mindig jobbat, drágábbat, és azonnal hallani fogod a különbséget. A hangod viszont egy adottság: sokat tehetsz azért, hogy a lehető legjobb hangszerré váljon, amit szívesen mutatsz meg másoknak.

Férfiak! A kórusnak Rátok van szüksége!

Az első feladat, hogy igazán megszokd a hangod hangzását.

Sokan leírták már, hogy ha valami újat szeretnél megtanulni, a legjobb módszer az, ha teljesen elmerülsz benne.

  • A kezdő futók előfizethetnek a Runner’s World-re; vehetnek egy pár futócipőt,  egy csinos kis pulzusmérős órát (ami természetesen az időt, a megtett lépésszámot, és az elégetett kalóriákat is méri), és egy mp3-lejátszót; hiszen a zene motivál hogy szembeszegülj a hideg széllel is.
  • Aki franciául szeretne megtanulni, beiratkozik egy nyelviskolába vagy gyakorló csoportba jár, francia rádiót vagy podcastokat hallgat, a L’Equipe-et járatja, és mindenkinek „Bonjour”-ral köszön, akiről tudja, hogy valaha is járt Franciáországban – még annak is, aki csak kocsmatúrára ment.

 

Oké, de mit tehetsz, ha történetesen énekelni szeretnél? 

A válasz egyszerű: mindig énekelj!

Persze, tudom, hogy ez nem mindig ilyen egyszerű, és nem fogod majd a Bohemian Rhapsody gitárszólójával szórakoztatni az éppen a főnökkel tárgyaló munkatársaidat. Mindemellett azonban rengeteg éneklési lehetőség kínálkozik nap mint nap:

  • a zuhany alatt, a kocsiban, mosogatás közben,
  • dudorászni kutyasétáltatás közben,
  • vagy éppen „Beyoncé-stílusban” elköszönni a barátodtól telefonon.

A hangod hordozható és bármikor elérhető! Nem kell mindenhová egy versenyzongorát vagy nagybőgőt vonszolnod magaddal –  a hangod mindig útra kész.

Add a hangod!

Amint találtál egy barátságos kórust a környékeden (Google a barátod! 😉 ), lépj be, és énekelj – gondolj arra, hogy ez is az éneklési szokásaid része!

Elsőre persze ijesztő lehet beállni olyanok közé, akik már tudják a darabokat, jól ismerik egymást és mindenféle zenei kifejezésekkel dobálóznak. Ha csak nem vagy veterán kórusénekes, bizony beletelik majd öt vagy hat próbába, hogy kényelmesen érezd magad ebben a környezetben. De gondolj a hosszú távú célra, és tarts ki!

Biztos vagyok abban, hogy edzés nélkül senkinek sem sikerülne reggel felhúznia a csukákat, és csak úgy lefutni egy maratont; vagy az első francia nyelvlecke után azonnal szóba elegyedni François Hollande-dal franciául.

Teljesen rendben van, hogy eleinte az éneklésed sem lesz tökéletes, de, nézzünk szembe vele, senkié sem volt az! Indulj, és adj egy esélyt az éneklésnek! Minél tovább folytatod, annál jobban fogsz ragaszkodni hozzá! Ezt garantálom!

Hangok kerestetnek!