Az új koronavírus-járvány nyomán bevezetett új szabályok egy csapásra elnémították a kórusokat – már abban a formájukban, ahogy korábban ismertük őket. Üresek a koncerttermek és a templomok, a kórustagok pedig egymással sem találkozhatnak. A bevált módszerek egyelőre biztosan nem működnek, az új helyzet pedig új megközelítést is kíván mindahhoz, amiért mindannyian dolgozunk, amit mindannyian szeretünk. Erről szól az 5. Szólam podcast 29. része.

Az epizód előszavában Kocsis-Holper Zoltán karnagy, az 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi tagja ad helyzetértékelést. Gerenday Ágnes, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, az Angyalföldi Láng-Acélhang Férfikar és a Budapesti Lantos Kórus karvezetője arról beszél, hogyan tart „próbát” kórusának a Zoom konferenciarendszer segítségével, amellyel folytatják a megkezdett felkészülést a kórus 70. évfordulójára szervezett koncertre.  Ágnestől azt is megtudjuk, mi lesz a sorsa a KÓTA jubileumi, „Hangról hangra az ifjúsági kóruséneklésért…” elnevezésű programsorozatának, amit félbeszakított a járvány.

Tőri Csabával, a budapesti Vox Insana Kamarakórus és a Medicantare Vegyeskar egyik karnagyával, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerképző Gyakorló Szakgimnázium („Bartók-konzi”) tanárával és az Impulzus Kreatív Zenei Műhely zenei igazgatójával arról beszélgettünk, hogyan igyekszik összetartani közösségeit, és arról, milyen programmal igyekszik segíteni zenei műhelyük a házi karanténban unatkozó, amatőr kórusénekeseket.

A Székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus vezetője, Zemlényi Katica arról számolt be, hogy kórusának tagjai a koronavírus-járvány beköszöntével sem tétlenkedtek, az otthoni gyakorlás mellett több helyi karitatív akcióban is szerepet vállaltak. A kórus virágvasárnap előtti bérletes koncertjét kellett lemondania, így először arra voltam kíváncsi, mivel kárpótolják majd a bérleteseiket.

A pápai református egyházközség Séllyei István Énekkara nem elégedett meg az internetes próbákkal, hanem karnagyuk, a helyi teológiai akadémia egyházzenei tanára, Parola Csaba vezetésével a produkciót is a világhálóra költöztették. Érthetően nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogyan működik a pápai virtuális kórus, és hogyan folytatódik majd az úttörő projekt.

Józsa Mónikát, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa és a Galántai Kodály Zoltán Daloskör vezetőjét arról faggattuk, hogyan érintik a helyi magyar kóruséletet a bevezetett korlátozások. A Galántai Kodály Zoltán Daloskör március 15-éhez kapcsolódva Bécsbe volt hivatalos, de ezt a programot lemondták, azóta pedig nem is találkoztak egymással a kórustagok.

A borítókép forrása: Youtube/Parola Csaba