Mi az 5. Szólamnál azt valljuk, hogy kórusban énekelni a legcsodálatosabb dolog a világon – olyan, amit minél több embernek kellene megtapasztalnia, mind a kórusok tagjaként, mind koncertek hallgatójaként, nézőjeként.

Magyarországon világszínvonalú a kórusvezetők művészeti képzése. Azonban modern tudással felvértezett; az éneklés mellett más feladatokat megoldani is képes kórustagokat, -titkárokat nem képeznek.

„Az 5. Szólam ezért az amatőr kórusok mindennapi közösségi és szervezőmunkájának támogatása mellett kötelezi el magát. Hasznos tudással szolgálunk Téged és kórusodat, ha az együttes éneklés élményénél többet is szeretnétek megtapasztalni.”

Jó helyen vagy:

  • ha kórustagként, -titkárként vagy -vezetőként szeretnél jobban működő közösséget formálni a kórusodból,
  • ha szeretnél új ötleteket kipróbálni a tagtoborzásban kórusod számára,
  • ha kórusoddal szeretnétek minden koncerteteken a közeli rokonoknál-barátoknál nagyobb/szélesebb közönségnek énekelni,
  • szeretnétek hatékonyabbak lenni a forrásteremtésben
  • szívesen barátkoznátok hozzátok hasonló gondolkozású kórusokkal, kórustagokkal.

Csapatunk

5szolam_borito_honlapra

Fotó: Hainer István

Bognár László vagyok, az 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke. Én készítem az 5. Szólam podcastot és szerkesztem online felületeinket. „Civilben” tévés-rádiós újságíróként dolgozom.

20 éve éneklek amatőr kórusokban. Az elsőbe – még gimnáziumban – tenorként kerültem be, baritonként kerültem ki. 2003 óta a Kórus Spontánusz vegyes kar tagja vagyok.

Amikor elkezdtem, még nem is gondoltam, hogy a kórusénekléssel egy új világ tárul fel előttem: közösséget, barátokat nyertem, másképp átélhetetlen élményekben volt részem.

Volt, hogy egy kórussal Krakkóban 1 (igen, egy) néző előtt énekeltünk, és volt, hogy egy másikkal a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, esténként négyezer embernek.

A Spontánusszal két Kórusolimpián léphettem fel, még ma, hónapokkal, évekkel később is álmodom a koncertek villanásaival, a világ talán összes nyelvétől zsongó utcák zajával…

Az évek során jó példákat láttam, végül én is izgő-mozgó, segítőkész kórustaggá váltam, egyre jobban kezdett érdekelni, mi van a háttérben, a művészeti munkán túl mitől működik jól egy amatőr kórus, és hogyan lehet még jobban menedzselni, még népszerűbbé tenni, még több embert megnyerni mindannak, amit a heti próbák sok-sok munkájával közösen megteremtünk.

Sok kérdésem van, amire választ keresek, sok téma, amiről szívesen beszélgetek másokkal és sok jó gyakorlat, amit nálunk vagy más kórusoknál láttam, és amit szívesen megosztok veled.

Erről szól az 5. Szólam podcast.

Tarts velem, és közösen felfedezzük az amatőr kórusok színes világát! Közben pedig tippeket, ötleteket is kapsz ahhoz, hogyan menedzseld amatőr kórusod, vagy aktív kórustagként hogyan tudsz segíteni abban, hogy hatékonyabban működjetek, népszerűbbek legyetek és kórustesókra találjatok itthon vagy akár külföldön.

 

Kocsis-Holper Zoltán. Forrás: filharmonikusok.hu

Forrás: filharmonikusok.hu

 

Kocsis-Holper Zoltán Artisjus- és KÓTA-díjas karnagy, szólóénekes és zenetanár. Napjainkban a Debreceni Kodály Kórus karnagyaként, a Kórus Spontánusz művészeti vezetőjeként és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) elnökeként tevékenykedik – mindemellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza.

Számos amatőr kórus mellett a Magyar Rádió Énekkarával, a Holland Rádió Énekkarával és a Holland Kamarakórusával is dolgozott. Karnagyként II. díjat valamint különdíjat nyert 2015-ben, a Fiatal Karvezetők 8. Nemzetközi Versenyén, Torinóban.

Munkáját nemzetközi szinten is elismerik: 2017-ben a Pekingi Magyar Kulturális Intézet meghívására háromnapos kurzust tartott Kínában a Kodály-módszerről. 2018 nyarán pedig a XX. Europa Cantat fesztiválon vezetett kurzust Tallinnban, az Európai Kórusszövetség felkérésére.

Az 5. Szólam csapatához 2019 végén csatlakozott, napjainkban az alapítványi kuratórium művészeti munkát irányító tagja.

 

Fotó: Várady Erika

Török Krisztina művelődésszervező, kulturális menedzser. Közel 25 éve foglalkozik marketinggel. Mindig inkább a „különleges irányzatok” érdekelték: például a nőknek szóló „Évamarketing”, a internetmarketing és a kisvállalkozói marketing. Tapasztalataival rendszeresen támogatja különböző szervezetek menedzsmentjének szemléletváltását, működését.   A kórusok világával a soproni Kórus Spontánusz által került kapcsolatba, ahol férje és nagyobbik lánya is énekel. A kórus 2013-14-es, „Úton Rigába…” című marketingkampányának marketing tanácsadója, a rigai Kórusolimpia élményeit összefoglaló „blogfüzet” írója.

„Vallom, hogy az úgynevezett »piaci szemlélet«, vagy »marketing szemlélet« egy non-profit szervezet számára sem az ördögtől való fogalom, sőt, ha jól okosan használjuk, örömet és biztonságot adnak a szervezetnek és a támogatóinak is.”

Kapcsolat

5. Szólam Alapítvány

Levelezési cím: 9400 Sopron, Kodály Zoltán tér 3.

Email: hello@5.szolam.com