A mostani epizódban messzire utazunk: úti célunk a finnországi Jyväskylä! Kalauzunk Rita Varonen magyar származású karnagy lesz, akitől megtudjuk, hogyan készítenek cd-t kórusai, hogyan tartják frissen a városi időseket, és kiderül az is, milyen a kórusélet Finnországban! 🙂

Rita Varonen. Forrás: naislaulajat.net

Beszélgetőtársam 1987-ben végzett a Zeneakadémián Párkai István és Erdei Péter növendékeként. Napjainkban a Jyväskylä-i JAMK egyetemen oktat karvezetést, emellett pedig több helyi együttest is vezet.

Női kara, a Jyväskylän Naislaulajat, 1952-ben alakult, Rita 1993 óta vezeti az együttest. A napokban jelenik meg a kórus karácsonyváró CD-albuma, Tunnen Joulun, azaz Érzem a karácsonyt címmel. 2016 elején kezdték a felkészülést a felvételekre, a költségeket pedig részben közösségi finanszírozásból fedezték – ennek kapcsán találtam rájuk magam is.

A lemezhez – énekangján kívül persze – mindenki saját tudását adta hozzá. A borító például egy építészként dolgozó kórustag munkája. Ugyanígy készült a lemezhez videoklip is, amely segít az interneten is népszerűsíteni az új anyagot.

Rita másik kórusa, a Harjun Laulu vegyes kar. A kórus történetét 1945-ben kezdték írni. Az énekkar nemrég tért haza Kínából ahol egy, az éneklés élettani hatásait tárgyaló konferencia kulturális programjában léptek fel.

Az együttes egy különleges projektje a Laulusta voimaa (A zene erőt ad), ennek keretében az idősek által kedvelt dalokat veszik fel, és adják ki CD-n dalos füzetek kíséretében. Ezek segítségével aztán otthon vagy közösségeikben énekelhetnek és nosztagiázhatnak az öregek – mintha csak kareokéznának.

A Harjun Laulu vegyes kar. Forrás: jyvaskylanseurakunta.fi

A Jyväskylä-i Egyetemen működik a Cantinovum kamarakórus, ennek tagjai az egyetem hallgatói, akik részben a zenei intézetből, részben más irányból érkeznek. 1989-es megalakulásuk óta ők is több zenei albumon vannak túl, és számos szerző írt számukra darabot.

A Cantinovum Kamarakórus. Fotó: cantinovum.fi

Az epizódban elhangzó zenei részletek elhangzásuk sorrendjében:

 • Juutilainen, Esa-Markku – Itkonen, Jukka: Hiutaleet maahan leijailee.
  Jyväskylän Naislaulajat, Sonja Kangastalo (szóló) vezényel: Rita Varonen.
  Album: Tunnen Joulun (2016)
 • Merimieslaulu (tengerészdal).
  Harjun Laulu.
  Album: Laulusta voimaa 1. (2015).
 • Korhosen, Heikki: Jos ma lauluille rupean.
  Harjun Laulu, vezényel: Rita Varonen.
  Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=PcnWyI1EYKU (2013).
 • Matveinen, Liisa: Joulun lintu.
  Cantinovum, vezényel: Rita Varonen.
  Album: Joutuos jouluyö (2015).