A legjobb, amit tehetünk, hogy folyamatosan tréningben tartjuk hangképző szerveinket. Ha pedig túlterheltük, akkor pihentetjük, és lépésről lépésre kezdjük újra az éneklést. Ez a tanácsa Prof. dr. Hacki Tamásnak, aki először előadóművészként, majd orvosként és kutatóként merült el az emberi hang, az ének és beszéd titkaiban.

Prof. dr. Hacki Tamás foniáterként ma Németországban és itthon is gyermekeket gyógyít, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal erdélyi és székelyföldi falvakban segít a betegeknek, és a Hang Világnapja magyarországi rendezvényeinek védnöke. Vele beszéltük meg – a Ti kérdéseitek alapján is –, hogy mit fontos tudni az énekhangunkról, mik a határai, és mit tehetünk, ha átléptük ezeket a határokat.

Az interjúban többször beszéltünk egy, énekesek számára is hasznos kiadványról. Hacki Tamás szerzőtársaival néhány éve kétkötetes műben foglalta össze a foniátria legfrissebb eredményeit.

A kiadványban önálló fejezet foglalkozik az énekhanggal, az éneklésben résztvevő szervekkel, azok betegségeivel, valamint a gyógymódokkal.

A szakkönyv az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában jelent meg, és a kiadónál kapható.

Aki pedig nem szeretné megvásárolni, az a nagyobb városok könyvtáraiban, vagy könyvtárközi kölcsönzés útján bármelyik magyarországi könyvtárban kikölcsönözheti. 

A Hang Világnapja, amelynek magyarországi koordinátora Prof. dr. Hacki Tamás, minden évben április 16-án ünnepelnek, az emberi beszéd- és énekhangra koncentrál. A világméretű kezdeményezéshez bárki bekapcsolódhat.

Ha a képre kattintasz, eléred a világnap honlapját, ahol minden hasznos infót megtalálsz, ha kapcsolódni szeretnél kórusoddal.