Koncertet szervezni igen izgalmas dolog. Hát még milyen izgalmas a koncert hírét vinni, terjeszteni, közönséget toborozni, hogy aztán egy teli koncertterem vagy templom előtt mutathassuk meg, mennyit dolgoztunk az elmúlt hetekben, hónapokban vagy akár években. Összeszedtük, hogyan érdemes nekifognotok hangversenyetek népszerűsítésének, mire kell odafigyelni, hogy minden klappoljon, és nektek „csak” énekelnetek kelljen a teli nézőtér előtt.

Mi kell egy koncerthez?

Fúúú, rengeteg minden… Pl. helyszín, kórus, vendégművészek (zongorakísérő, szólisták stb), műsor, meg még sok apróság. Ezek azonban mind olyan dolgok, amik vagy rendelkezésetekre állnak, vagy már kipróbált módszereitek vannak, úgy hiszem, a „megszerzésükre”.

Van azonban egy – szerintem talán még fontosabb – tényező, ami szükséges egy jó koncerthez. Ennek a léte-nemléte viszont a legtöbb amatőr kórusnak sajnos leginkább „lutri” egy megfoghatatlan valami, és az „előteremtése” sokaknak nagyon átláthatatlan, uralhatatlan, kellemetlen, bizonytalan dolog: hogyan szerezzenek (a hűségesen mindig megjelenő közeli rokonokon, barátokon kívül) minél jelentősebb számú KÖZÖNSÉGET???

Most mondhatod, hogy Te nem ezért csinálod, meg nem ez a lényeg, de őszintén, nem jobb érzés 25 helyett 100-200-500 ember figyelmét és persze elismerését megkapni? Mennyivel euforikusabb érzés ennyi nézővel együtt lélegezni, átadni nekik valami különleges hangulatot, élményt?

Tehát közönséget szerezni nehéz dolog?

Nos, szerintem nem az! Tapasztalatom szerint legtöbb amatőr kórus egyszerűen csak nem „kiabál” elég hangosan, pedig hiába nyújt kiváló teljesítményt a koncertjein, ha erről senki sem értesül… (Ebben a témában a legdurvább, amit hallottam – nem vicc, komolyan! – a következő volt: „Nem értem, miért nem jött el szinte senki erre a szuper koncertre, pedig kitettük a plakátot a próbatermünkben.”)

Taps. Minden kórista álma.

Pedig a  „kiabálás”, vagyis a koncert népszerűsítése egyáltalán nem ördöngösség 🙂

Csak arra van szükség, hogy legyen egy terved, és az elemeit kitartóan ismételgetve a lehető legtöbb ember a lehető leggyakrabban találkozzon az üzeneteddel, így – a sok „találkozáson” keresztül – elvezesd a döntésig, hogy egy remek élmény reményében rád és a kórusodra áldozzon egy kis szeletet a szabadidejéből.

(A fenti, hosszú mondatból külön felhívom a figyelmedet a KITARTÓAN ISMÉTELGETVE és az ÉLMÉNY szavakra! 🙂

A cikk végén találtok egy jól követhető, kiválóan pipálgatható alap listát, ami segíthet szert tenni a vágyott, érdeklődő hallgatóságra, de kezdjük a dolgot a részletesebb magyarázattal.

Akkor vágjunk bele!

Tegyük fel, hogy december 3-án lesz a koncert.

Koncert -2. hónapig (tehát nagyjából október 3-ig):

Az első kérdés, hogy mikor kezdjünk bele. Nos a koncert előtt 2-3 hónappal már jó eséllyel megvan a műsor, ebből következőleg a kóruson kívüli fellépők, valamint a helyszín, és az időpont. A kommunikációnk megtervezéséhez nagyjából ennyi elég is.

Tapasztalatom szerint tehát kb. 2-3 hónappal a koncert előtt érdemes megtenni az első lépést: összehívjátok a „kiabálásért” felelős csoportot (a KFCS-t 🙂 ).  

Csoportot???? Nos, szerencsés helyzetben vannak azok a kórusok, ahol egy bizonyos főállású, vagy elkötelezett önkéntes munkatárs „nyakába varrható” az egész munka, de a legtöbb, általam ismert amatőr kórus nem rendelkezik ilyennel. Ezért javaslom, hogy kérj segítséget a kórustagoktól, és/vagy az ő rokonaiktól/barátaiktól, és hozz létre egy néhány fős CSAPATOT, akiket be tudsz vonni az egyes munkafolyamatokba (pl. ötletelés, szövegírás, kreatív anyagok elkészítése, facebookolás, plakátkihelyezés, stb); hidd el, sokkal könnyebb dolgod lesz, mint gondoltad volna, és talán meg fogsz lepődni, mennyi lelkes és ügyes potenciális segítővel vagy körülvéve.

Második lépés: ha megvan a csoport, jöhet a TERVEZÉS:

 • ideje meghatározni, hogy MENNYI IDŐT/ENERGIÁT/PÉNZT tudtok/akartok költeni (tudtok/akartok-e pénzt költeni egyáltalán, vagy csak ingyenes lehetőségeket tudtok igénybe venni?) a koncert népszerűsítésére;
 • végig kell gondolnotok, hogy a tervezett műsor kiknek, milyen embereknek az érdeklődésére tarthat számot (ki a CÉLCSOPORT). Fontos tudnotok, hogy kik ők, mert ez segít majd meghatározni, hogy hol és milyen üzenettel tudod a legjobban felkelteni az érdeklődésüket. Nem mindegy,
  • hogy egy habkönnyű (aha, persze, próbáltál már ilyet énekelni 🙂 ) filmzenei koncertet tartasz (leginkább fiatalokat fog érdekelni, és a facebookon kiválóan lehet népszerűsíteni),
  • vagy nehéz sorsú gyereknek jótékonykodsz egy adventi hangversennyel (érdemes szülőket, nagyszülőket megcélozni, és például óvodákban, iskolákban, orvosi rendelőkben és azok környékén plakátolni),
  • esetleg egy templomi koncertet tervezel húsvét idején (egyebek mellett pl. a környező templomokban és plébániákon érdemes plakátolni, miséken, istentiszteleteken hirdet(tet)ni),
  • hogy versenyre készülsz, ahol egyedüliként képviseled városodat (érdemes pl. a lakók lokálpatriotizmusára alapozva sokszor megjelenni a helyi médiában),
  • vagy egy nyári kórusút támogatására akarod megnyerni a közösséged tagjait (körbefuttathatod a facebookon, kérve az ismerősök ismerőseinek támogatását).

 

 

 • A fenti felsorolásból talán az is kiderül, hogy sokkal könnyebb dolgod van, ha nem „csak úgy” adsz egy koncertet, hanem van egy jól megfogható (jól kommunikálható) témád, apropód, amit az eseményhez kapcsolhatsz.
 • ha tudod, hogy az adott koncert kiknek szól a leginkább (meghatározhatsz max. 2-3 célcsoportot is), kijelölheted, hogy melyek azok a CSATORNÁK, ahol a leghatékonyabban éred el őket. Egy fiatal közönséget sokkal olcsóbban elérsz a facebookon, mintha plakátolnál (nem néznek fel a telefonjukból, tehát úgysem látnák a plakátokat), de az idősebbeknek még mindig sokkal hatékonyabban megragadja a figyelmét egy plakát a templomban, vagy az újságosnál, hentesnél, zöldségesnél, mint az email, vagy a facebook. Ha gyerekeket várnál, keresd meg azokat a helyeket, ahol ők, és a szüleik/nagyszüleik (a felnőttek hozzák a döntést, és kísérik el a gyereket…) nagy számban fordulnak elő! 🙂
 • ha tudod, hogy milyen koncerttémát, kiknek, és hol akarsz népszerűsíteni, meghatározhatod az ÜZENETET, amivel a legjobban felkeltheted a figyelmüket. Például egy filmzenés koncertnek, többek közt, az lehet az üzenete, hogy a néző itt újra átélheti a sikerfilmek hangulatát, egy jótékonysági koncerté pedig – talán már neked is eszedbe jutott – az, hogy adni jó.

  JÓ, HA TUDJUK, hogy milyen információkra kapja fel a fejét a közönségünk (ha nem tudjuk, kérdezzük meg…). Így adhatunk érdekes, kiegészítő információkat a választott darabokról, a születésük körülményeiről, a mondanivalójukról, hatásukról, vagy informálhatjuk a reménybeli közönséget képben/hangban/videóban a darabjaink más megjelenéseiről (pl. egy híres film betétdala volt, ezért kitehetjük a részletet a filmből a youtube-ra, a facebookra), de beszélhetünk a koncert témájának, apropójának, kiválasztásnak okáról (pl. írhatunk a húsvét szentségéről, stb. )

  Nyilván fontos az is, hogy hogyan mondjuk, amit mondunk, van, amikor a vicces, laza stílus fog vírusszerűen terjedni, de lehet, hogy épp emelkedett, komoly formában kell megszólítanod a lehetséges érdeklődőket.

Ha a fentieket végiggondoltátok, és összeállt a fejetekben, hogy pontosan mit és hogyan szeretnétek, jöhet a harmadik lépés, a koncertnépszerűsítés eszközeinek megtervezése, vagyis a „kinézet”. Itt az ideje a szövegírásnak, plakáttervezésnek, a jegy, szórólap, műsorfüzet, és a facebook posztok egységes képe kialakításának (akár egy profi, akár egy lelkes KFCS -tag segítségével). Ebben az időszakban kell megegyeznetek a jegyárusító helyszínekkel (jegyirodák, könyvesboltok, kávézók, stb.) is, hogy ők is felkerülhessenek pl. a plakátra.

Koncert -1 hónapig (november 3-ig):

Míg az első időszak alapvetően a tervezésről, ötletelésről szólt, most kezdődhet a kivitelezés. Ebben az időszakban el kell készülnie:

 • a plakátnak (ha készítetek plakátot), és egy listának a lehetséges terjesztési helyekről. A terjesztésbe (már a lista elkészítésébe is) egyébként nagyon érdemes a kórustagokat is bevonni, mert sokkal könnyebb 30 embernek fejenként 5 helyet végigjárni, mint egy-két embernek megszakadni.
 • a szórólapnak (ha készítetek szórólapot), és egy tervnek, hogy hányan, pontosan hová és mennyi darabot visztek.
 • a műsorfüzetnek (ha lesz ilyen).
 • ebben az időszakban kell leegyeztetnetek minden jegyárusító helyszínnel, hogy hány jegyet vigyetek, pontosan hogyan fog működni az elszámolás, rajta lesznek-e a  plakátokon stb. Emellett el kell látnotok őket az elkészült plakátokkal és szórólapokkal is. Ha a honlapotokon, vagy a facebook oldalatokon is teremtetek lehetőség jegyrendelésre/félretetetésre/vásárlásra, akkor ennek a felületnek is készen kell lennie mostanra.
 • a sajtólistátoknak, és a sajtónak szánt szövegnek, mely a koncertről szól, valamint érdekességeket, adatokat tartalmazhat a kórusról és a fellépőkről. A sajtóanyagnak hírértékű részleteket kell tartalmaznia, hogy felkeltse a médiamunkások figyelmét, és érdemes úgy megírni, hogy akár változtatás nélkül közölhető legyen egy újságban, vagy az interneten.
 • kezdődhet a webes és a facebook kampány, és kimehet az első hírlevél a listátokra. Ilyenkor érdemes kitenni a koncert hírét, plakátját a weboldalra, és mehet a sajtóanyag is (ha már úgyis megírtátok). A facebookon indulhat a meghívás a koncert eseményére, és kezdhetitek csöpögtetni az első érdekes részleteket, infókat, képeket, videókat a műsorral, a darabokkal, a fellépőkkel, a helyszínnel, a kórustagokkal, stb. kapcsolatban. Itt természetesen nem az esemény unalmas újraosztogatására gondolok, hanem az előre megírt szövegek alapján, ötletes kis posztokra. Ebben az időszakban elég lehet heti 2-3 poszt.
 • ideje, hogy kikerüljenek a belépőjegyek az árusítási pontokra. Emellett azonban nagyon hasznos, ha a kórustagok is kapnak értékesítésre jegyeket, mert ezeket maguknál tartva sok nézőt megkímélhetnek a koncert előtti sorbanállástól (jócskán megnövelhetik az elővételben eladott jegyek számát, és a megkímélhetik a kórust a koncert előtti felesleges várakozástól, ami a pénztárnál való torlódás miatt alakul ki).
 • itt az ideje annak is, hogy eldöntsétek, ki fog fotókat és videófelvételt készíteni a koncerten. Ez az illető nem lehet kórustag (ők eléggé el lesznek foglalva mással 🙂 ), de ismerős, rokon, barát igen. Profi szerződtetését akkor érdemes megfontolni, ha nem találtok senkit az ismeretségi körben, aki olyan fotókat tud készíteni, amiket később fel tudtok használni az interneten, vagy nyomtatott anyagokhoz, illetve olyan hang- és képminőségű videót, amit nyugodt szívvel ki tudtok majd tenni a youtube-ra.

Koncert -2 hétig (november 17-ig):

 • Nagyjából ebben az időpontban az összes plakátnak ki kell kerülnie a helyére (ha használtok plakátot). Tapasztalatom szerint előbb nem érdemes, mert az emberek rohannak, és úgyis az utolsó pillanatban döntenek, ráadásul ennyi idő a plakátolóhelyek (pl. üzletek) ingerküszöbét sem haladja meg, tehát nem veszik le idő előtt az – adott esetben – drága pénzen kinyomtatott plakátunkat.
 • Mehetnek ki a szórólapok a megfelelő helyekre.
 • Itt az ideje, hogy kiküldjétek a szövegeket és meghívókat a sajtónak, a (helyi) médiának, és megbeszéljétek, hogy milyen megjelenésekkel tudnak segíteni titeket a koncert előtt és után. Minden, ami a sajtóban történik veletek természetesen azonnal osztható minden más felületen is. Lehet belőle rövid cikk a honlapon, figyelemfelhívó poszt a facebook-on stb.
 • Ideje nagyobb fokozatra kapcsolni a facebookon, és naponta-kétnaponta posztolni a megbeszélt érdekességeket, infókat a koncerttel kapcsolatban. Ha használtok facebook-ot a kommunikációra, fontos, hogy az eseményetek falára is posztoljatok. A feliratkozottak ezekről azonnal értesítést kapnak, így ez mindennél hatékonyabb megoldás.
 • Mehet ki a hírlevél is újra.

Koncert -1 hétig (november 17-ig):

Az utolsó hét általában már egy nagy rohanás. Rengeteg elintéznivaló van még a koncerttel kapcsolatban, de ha az előző időszakban tisztességesen elvégeztük a feladatainkat, a kommunikációval már nem sok dolgunk van, a plakátok, szórólapok és jegyértékesítési helyek elvileg folyamatosan dolgoznak értünk.

Ezen a héten már csak műsorfüzetet (ha csinálunk műsorfüzetet) kell elhoznunk a nyomdából, illetve a facebookon meg a hírlevélben válthatunk hangnemet.

Egy “Fogytán a jegyek, vegyél/rendelj gyorsan, hogy le ne maradj!” üzenetű hírlevél és facebook poszt sor még felpörgetheti a jegyértékesítést az utolsó pillanatban.

Ha a kórusodnak van erre energiája, akár egy kis flashmobot (rögtönzött előadást) is összehozhattok valami forgalmas helyen, és kioszthattok még néhány szórólapot, vagy eladhattok pár jegyet.

Postare necesse est!

Koncert -1 nap (december 2.):

Jöhet az utolsó nekifutás, pl. egy “promó-roham a neten”, azaz néhány facebook poszt a helyszínről, az utolsó simításokról, és egy utolsó (már korábban előkészített) e-mail, amiben cselekvésre, azaz koncertlátogatásra szólítjuk fel a nézőket. Ezen a napon lehet még esetleg közlekedési, parkolási infókat megosztani az érdeklődőkkel, így biztosítani, hogy ne felejtsék el: holnap lesz az a bizonyos koncert! 🙂

Koncert alatt (december 3.):

A koncert alatt a kórus énekel :-), a megbízott segítők pedig teszik a dolgukat, fotóznak, videóznak, hangfelvételt készítenek. A karnagy persze a koncert végén – ha van erre energiája és tálentuma – pl. egy bérletes sorozatnál felhívhatja a közönség figyelmét a következő rendezvényre, és meginvitálhatja rá őket (ha van már róla pl. szórólap, akkor azt is lehet osztogatni).

Koncert +1 nap (december 4.):

Ha egy kicsit kipihenték magukat a KFCS tagjai, néhány köszönő szó kíséretében mehetnek ki az első koncertfotók a facebookra, meg a honlapra, és lehet buzdítani a követőket, hogy írják meg a véleményüket az élményről.

Koncert +1 hét (december 10-ig.):

A koncert utáni héten már lehet dolgozni a video és hanganyaggal, ki lehet tenni a – lehetőleg műsorszámokra osztott – felvételeket a youtube-ra, és aztán a linkeket elküldeni hírlevélben, kitenni a facebookra, meg a weboldalra.

Ezek az anyagok a következő koncert népszerűsítésekor majd nagyon hasznosak lesznek! 🙂

Bognár László, Török Krisztina

 Szeretnéd kompakt formában letölteni? Kattints ide:

Kommunikációs cseklista (pdf)