Április 16. a Hang Világnapja. Ennek kapcsán dr. Balázs Boglárka fül-orr-gégész szakorvossal, foniáterrel beszélgetünk hangunk egészségéről, arról, hogyan változik egy-egy életszakaszban az énekhangunk, és arról, hogyan tarthatjuk jó karban a hangunkat, és hogyan óvhatjuk meg attól, hogy – elmenjen. 🙂 

Áprilisban az Emberi Hang Havát tartjuk, és a kórustagok hangjának egészségéről, valamint a kórusos hangképzésről szólnak podcastjaink. 🙂

Hűséges hallgatóink emlékezhetnek arra, hogy tavaly októberben prof. dr. Hacki Tamás, a Hang Világnapja itthoni koordinátora volt vendégünk, akivel a foniátria történetéről és a legfrissebb tudományos eredményekről is szót ejtettünk – természetesen szóba került a világnap is. Érdemes meghallgatni!

Amikor még nem volt neve előtt a „dr.” előtag, Balázs Boglárka 9 évig táncdal-énekesként aratott sikert. Azt mondja: előadóművész korában megtanulta, milyen érzés egyik vagy másik betegség, így később opera- vagy popénekes betegeinek is sokat tudott, tud segíteni.

Azt mondja,  az éneklés az egyik legszebb dolog az ember életében, így mindegy, hogy amatőr vagy profi: aki csak teheti, énekeljen. De ahogy a sportolóknak, az énekeseknek is fontos a rendszeres edzés.

Mindenki, minden nap, otthon is énekeljen egy keveset!

Egy felnőtt ember hangterjedelme kb. két oktáv, ennek valamelyik mélyebb hangján beszélünk. Hangterjedelmünk felfelé kis mértékben tágítható, ha pedig énektanárral, kórusvezetőnkkel együtt dolgozunk, megtanulhatjuk, hogy hogyan szóljon hangunk ugyanolyan szépen a teljes hangterjedelemben, hogyan használhatjuk fel testünk rezonáló üregeit az énekléshez.

Ha pedig megfázunk, néhány napig maradjunk csendben!

Hangszalaggyulladásnál „gégediétát” javasol: ilyenkor kerülni kell mindent, ami vérbőséghez vezet. Beszélni, énekelni tilos, de a legkárosabb a suttogás, ilyenkor ugyanis a hangszalagjaink összecsiszolódnak. Gyógyulás után pedig lassan, 5-10 perces „zümmögéssel” lehet kezdeni a újbóli beéneklést.

Sokunkkal előfordul, hogy fellépés előtt elmegy a hangunk. Stresszhelyzetben könnyebben kiszárad a torkunk, ilyenkor még jobban figyelni kell a folyadékbevitelre!

A szakember szerint a legnehezebb énekesi feladat az operett (az ének és tánc komplexitása miatt), aztán az opera, a népdal majd a könnyűzene. Ezért bizony a kórusénekeseknek is jobban figyelniük kell hangjukra!

Fontos a mozgás is, hiszen az énekléshez fizikai állóképességre, fejlett tüdőre van szükség! Fiatal pácienseinek ezért két dolgot javasol: tanuljanak angolul, és táncoljanak vagy sportoljanak rendszeresen, mert az éneklésnek minden sport kedvező.

A dohányzás viszont szigorúan tilos énekeseknek: egyrészt mélyíti a hangot, másrészt ki is szárítja a nyálkahártyát a hangszalagok körül, harmadrészt pedig rákkeltő is!

Érdemes kerülni még a zajártalmat, és a kiabálást zajos helyeken.

Dr. Balázs Boglárka magáról is mesél. Megtudjuk, hogy gimnazistaként miért kérte, hogy mentsék fel az éneklés alól, és hogyan lett mégis foniáter, az emberi hang  orvosa!