Az 5.  Szólam Podcast 26. epizódjában a 19. Solymári Nemzetközi Gospel Fesztiválra látogatunk el. A maga nemében egyedülálló esemény missziója, hogy bemutassa a gospel és a kortárs keresztény könnyűzene (CCM) műfajainak magyarországi együtteseit, előadóit, és összehozza őket egymással valamint a műfajok nemzetközi kiválóságaival. A podcastból megismerhetitek az idei programban fellépő öt kórust Szegedtől Varsóig.

 

A Gospel Sasok

A Gospel Sasok

 A Solymári Nemzetközi Gospelfesztivál egy nagy közösségi esemény a Budapest szomszédságában fekvő nagyközségben, emellett pedig az egyetlen olyan fesztivál az országban, ami kizárólag a gospellel és társműfajaival foglalkozik, és amelyik évről-évre találkozási helye a hazai és nemzetközi előadóknak. A fesztivált a podcastban Jeney Erzsébet alapító-főszervező mutatja be, aki arról is beszél, hogyan került kapcsolatba a gospel zenével.

wp4

A Kalimba Gospel Gyermekkórus

A fesztivál kezdetét a kórusok felvonulása jelezte – akárcsak egy olimpián.  A rövid menet a művelődési háztól a Templom térig vezetett, ahol a bevilágított, behangosított színpad – na meg persze a közönség már várta a fellépőket.  A gospel kórusok népes magyarországi családját négy együttes képviselte ez alkalommal a színpadon. Az énekkarokban, ahogy a nézőtéren is minden generációt viszontláthattunk. Eljött a Kalimba Gospel Gyermekkórus Sopronból, fellépett a döntően középiskolások alkotta Fráter Kórus Miskolcról, az egyetemisták és fiatal felnőttek alkotta Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus és Zenekar és a Gospel Sasok Kiskőrösről, amelynek tagsága már a felnőttek és a középkorúak közül kerül ki.

A Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus

A Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus

 

A Solymári Nemzetközi Gospel Fesztiválon 2019-ben a magyar keresztény könnyzenei szcénát az Eucharist képviselte, a magyar előadók mellett idén is több külföldi kiválóság mutatkozott be: a fesztivál programját a Pécs Music Society kíséretében fellépő Shammak nyitotta meg, de eljött Black Gospel Star is Hollandiából és az est fénypontja pedig a varsói Sienna Gospel Choir produkciója volt. A lengyel főváros pünkösdi közösségében működő, de ma már más felekezetek tagjait is befogadó kórus egy egyszeri alkalomra állt össze, ebből mára egy több mint negyven tagú, professzionális színvonalú produkció fejlődött ki. A kórust Anna Bayak karnagy Anna Mazurek menedzser mutatta be a podcastban. A  magyar szinkronért köszönet Cihlár-Berecz Nikolettnek és Várhelyi Viviennek. 

wp3

A Fráter Kórus

Epizódjainkat megtaláljátok a Spotifyon, az iTunes-on és a Google Podcasts hangtárában is. Honlapunkon, Facebook– és Instagram-oldalunkon  pedig érdekes kórusos tartalmakat is böngészhettek. Ha elmondanátok véleményeteket, sztoriznátok, érdekes embert, kórust ajánlanátok figyelmünkbe, írjátok meg Messengeren, vagy email címünkre: hello@5.szolam.com

Hangulatkép a Solymári Nemzetközi Gospel Fesztiválról

Hangulatkép a Solymári Nemzetközi Gospel Fesztiválról