Két sikeres évad után 2020 júliusában újra összeáll a Nemzeti Ifjúsági Kórus. Ha jövő nyárra elmúltál már 18, de nem leszel még 32 éves, és van kórusos tapasztalatod, Te is jelentkezhetsz az énekkarba, amely a közös felkészülés után ismét koncertturnén viszi majd a magyar kóruszene jó hírét! Jelentkezési határidő november 30.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus egy országos szinten egyedülálló produkció, ahol a kóruséneklésben örömüket lelő, és azt magas színvonalon gyakorló fiatalok nemzetközi szinten elismert karnagyok vezetésével új kórusműveket, közöttük kifejezetten a kórus számára írt alkotásokat adnak elő Magyarországon és külföldön.

A közös felkészülés időpontja 2020. július 20-26, a négy koncertes turné időpontja pedig 2020. július 27-31. lesz.

A következő próba- és koncertidőszakra a tervek szerint 60 fiatal kórusénekes alkotja majd az énekkart. A Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjai azok a fiatalok lehetnek, akik énekelnek, vagy énekeltek kórusban, és a felkészítő kurzus kezdetének időpontjáig, 2020. július 20-ig betöltik a 18. életévüket, de még nem töltik be a 32. életévüket (néhány napon nem fog múlni – írják a szervezők).

Fontos a kiváló énektudás, az intenzív felkészülés miatt pedig biztos kottaolvasás is szükséges. A kórus tevékenysége néhány hétre korlátozódik, így az énekesek nem maradnak le otthoni kórusuk próbáiról, koncertjeiről.

A Nemzeti Ifjúsági Kórusba a magyarországi és a magukat magyar származásúnak valló külföldi fiatalok egyaránt jelentkezhetnek a Kárpát-medencéből, de akár a tengeren túlról is. A magyar nyelvtudás nagy előny, de nem féltétel!

Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével, és próbafelvétel feltöltésével/beküldésével lehet. Aki pedig a személyes benyomásban bízik jobban, annak Nemzeti ifjúsági Kórus meghallgatást is tart november 29-én, 14 órától, a Zeneakadémián.

A jelentkezéssel kapcsolatos összes információ itt olvasható.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja. Az énekkar művészeti vezetője Erdei Péter címzetes egyetemi tanár, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, kóruszene nemzetközileg elismert, meghatározó személyisége, és Nemes László Norbert, egyetemi tanár, Bartók-Pásztory-díjas karnagy, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója, a Kodály-módszer „utazó nagykövete”.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjai eddig két nyári programban vettek részt. 2018 nyarán az egyhetes felkészítő kurzus után egy öt koncertből álló turnéra indultak (Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest, Kecskemét), 2019 nyarán pedig két rövid felkészülési szakasz után Kecskeméten és Budapesten adtak koncertet, majd részt vettek a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének éves konferenciáján, Birminghamben.

Forrás: Nemzeti Ifjúsági Kórus
Borítókép forrása: Facebook/nemzetiifjusagikorus