A nyári szünetben került a képernyőmre Jennifer Roig-Francolí, Amerikában élő hegedűművész, koncertmester és zenetanár cikke arról, hogy ő hogyan tanul darabokat, ha sürgeti a határidő. A cikk és saját tapasztalataim alapján jöjjön 10+1 tipp hogy ne legyenek álmatlan éjszakáid a koncert előtti héten – ja, és a karnagyodnak se! 😉

1. BÍZZ MAGADBAN!
Minden elérhető, amit nagyon akarsz – ha el tudod hárítani mindazt, ami a cél útjában áll, és tisztázod magadban, milyen lépések vezetnek odáig.

Teljesen normális, ha ideges vagy az új kihívások miatt, de jó, ha tudod, hogy a negatív hozzáállás csak haszontalan és felesleges feszültséghez vezet. És ez a fajta feszültség mindent nehezebbé tesz, közte a lélegzést és a tiszta gondolkozást is!

Ha gyorsan és hatékonyan szeretnél zenét tanulni, tudnod kell szabadon lélegezni, és a lehető legtisztábban gondolkozni.

2. TERVEZZ!
Bizonyosodj meg arról, pontosan mit kell megtanulnod, és pontosan mennyi időd van rá. Egy koncertre készültök? Vagy csak a következő próbára szeretnél felkészülten érkezni? (Ehhez kérd ki karnagyod tanácsát!)

Találd meg a neked megfelelő határidőt! Vannak, akik számára elég a végső beszámolásig, koncertig megtanulni az anyagot, mások – miképp én is – szeretik a tanulás után néhány napig, egy hétig érni hagyni a tanultakat. Ha te is ilyen vagy, ezt is bele kell számolnod a személyes tantervedbe.

Sokat segít, kiváltképp, ha egyedül tanulsz meg egy egész művet, ha a rendelkezésedre álló időt felosztod mini-célokra, mondjuk néhány ütemes szakaszokra, vagy sorokra. Így nyomon követheted az előrehaladásod, emellett pedig megnyugtató is látni, hogy mindenre van időd.

3. FIGYELJ MAGADRA!
Hiszed, vagy sem: sokkal kevésbé hatékony dolog feszült vagy nyugtalan hangulatban tanulni, mert a mentális vagy lelki feszültség a test feszültségét is okozza, és így koncentrálni is nehezebb lesz.

Ha nem jó a hangulatod a tanuláshoz, akkor először törődj magaddal! A tanuláshoz formában kell lenned. Először tehát adj magadnak teret és időt, hogy ellazítsd tested és lelked.

Aztán ezt a szellemi felszabadultságot vidd át a gyakorlatba. Meglátod, szinte elsuhan a gyakorlásra szánt idő, és a céljaidat is eléred. Nem mellesleg rengeteg időpazarlástól és stressztől óvod meg magad.

4. HALLGASS és FIGYELJ!
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a megtanulni tervezett darabról van hang- vagy videófelvétel, sokat hallgasd, sokat nézd. A legjobb, ha a te együttesed korábbi előadását figyeled meg, mert így már az előadásmódot, a majdani karnagyi instrukciók egy részét is gyorsan el tudod sajátítani.

Először csak hallgasd, aztán kezdj ráénekelni! Ki mondta, hogy nem lehet komolyzenére kareokézni?

Én egyszerűen imádom ezt a tanulási formát. Tavasszal például, amikor egy nehéz kortárs kórusversenyre készültünk, végtelenítve szóltak a fülemben az elérhetetlennek tűnő, atonális darabok – először csak a szólamom, amit a karnagyunk kivonatolt nekünk –, majd egyik előadása. Fél órákat bicikliztem mindenfelé a városban, közben észrevétlenül ment a fejembe a darab, és lett egyre könnyebb.

Aztán megtanultam… WÁÁÁÁÁ! 🙂

Szólamanyagot gyártani időigényes dolog, de egy kis szervezéssel megoldható. Ma már a leggagyibb mobiltelefonokkal vagy egy diktafonnal is rögzíthető, amint valaki lezongorázza az adott darab szólamait vagy a darabot egészben.

5. TANULJ SOKSZOR KEVESET!
Magam is a rövid tanulási alkalmakat találom a leghasznosabbnak – akár napjában többször is. Ez 5-től 30 percig bármilyen hosszú lehet. Egészen addig, amíg nem érzed, hogy kezd nehézzé válni az összpontosítás. Így minden alkalommal friss fejjel közelíted meg a darabokat, amiket tanlusz.

A megjegyzés tulajdonképpeni agymunkája, meglepő módon, éppen akkor történik, amikor nem foglalkozol vele, ekkor van ideje az agynak, hogy összekösse a megfelelő idegsejteket. Ha naponta többször is hozzányúlsz a darabjaidhoz – mondjuk korán reggel, párszor napközben és utoljára lefekvés előtt –, ez biztosítja, hogy az agy sokszor találkozzon a zenével.

Ne feledd: a rendszeres ismétlés kulcsfontosságú. Ahogy a friss elme is!

6. FOGLALD ÖSSZE A TANULTAKAT!
A szöszölős munka persze apróbb darabokban – és főképp a többiekkel, a próbán – történik. De amikor otthon tanulsz, érdemes időről-időre ránézni a tejes műre. Ha van egy szakasz, amely gondot okoz, lassíts, és akár ütemenként gyakorold ki. Először kottából és a felvétellel, majd már nélkülük, aztán egy hosszabb szakasz részeként.

Arra is érdemes odafigyelned, hogy a lassú részek menjenek gyorsan is és fordítva: a gyors részek lassan is.

Amikor pedig a te szólamod már kezd beleülni a füledbe, kezdj el arra figyelni, mi történik körülötted: mi szól a szüneteid alatt, mikor és hogyan fogsz újra belépni.

7. KERESD A MOTÍVUMOKAT ZENÉBEN!
A próbán legtöbbször a karnagy hozza elém őket, de amikor kottával vagy felvétellel otthon tanulok, én is tudatosan keresem a hallható és látható zenei motívumokat, ismétlődéseket, hogy minél előbb rendszerré álljon össze a darab a fejemben.

Ehhez a részletekre kell odafigyelni. Hol vannak például ívek, hangsúlyok beírva a kottába és hol szólnak láthatatlanul a zenében? Hová tartanak az ívek, mely szakaszok ismétlődnek szekvenciaként? Melyek a hangos és halk részek? Hányszor ismétlődik egy már megismert szakasz?

Eközben megfigyelem, mit érzek, ezt is könnyű lesz felidézni később. Arra is odafigyelek, mely részeket milyen hanghordozásban éneklem, fej- vagy mellhangon kényelmesebb-e, ebben kérem a karnagy segítségét is, hogy kényelmesen és helyesen rögzüljenek a nehezebb részek.

Nagyon fontos, hogy a zenét az érzékeken keresztül és rendszerként egyaránt megértsük.

Ha egyszerre látod (a kottát) és hallod (a zenét), emellett logikusan is felfogod, sokkal inkább valószínű, hogy később is emlékezni fogsz rá, és akkor is gyorsan visszatalálsz majd a helyes hangokhoz, ha egy pillanatra elkalandozol.

Azonban ne csak a beidegződéseidre hagyatkozz! Ha ideges vagy, minden izmod és az elméd is feszültté válik, és minden máshogy szól majd, másmilyen érzés lesz. Ez pedig könnyen ki tud zökkenteni, ha nem gyűjtöttél össze minden érzéki és logikus részletet korábban.

8. NE HALLGASS A KÉTSÉGEIDRE!
Ha kétségeid támadnak, hogy képes vagy-e elérni a célod, és negatívan kezdesz gondolkozni arról, mennyit haladsz előre, inkább állj meg meg pillanatra, és azonnal gyomláld ki ezeket a gondolatokat. Ne engedd, hogy gyökeret eresszenek az elmédben. Engedd el őket olyan gyorsan, amilyen gyorsan támadtak.

Ehelyett BÍZZ MAGADBAN!  

9. ÉNEKELJ FEJBEN!
Ha betartod a 4-es számú tanácsot, és gyakran gyakorolsz, hamar azon kapod magad, hogy a zene beveszi magát a fejedbe, és akkor is szól, amikor nem is foglalkozol vele. Már akkor is tanulod a zenét, amikor praktikusan nem is gyakorlod.

EZ ÓRIÁSI, és nagyon fontos! A legjobb dolog, ami történhet veled, hogy már fejben, tudatosan is gyakorolsz!

Néhány jó alkalom erre: elalvás előtt, séta, utazás, vagy pihenés közben. De megteheted a saját gyakorló idődben is. Mindez nagyon jó mód arra, hogy kiderüljön, mely részek mennek már, és melyeknek kell még egy kis gyakorlás.

A fejben gyakorlás egyébként sokkal nehezebb, mint a hangos gyakorlás, szóval ne aggódj, ha nehezen megy. Ez egy olyan készség, ami maga is gyakorlást igényel. De nagyon megéri, mert amint a fejedben minden hiba nélkül összeáll, annak tudatában dőlhetsz hátra, hogy valóban tudod a darabot. És ha mindez lazán, erőlködés nélkül is megy, az még a lámpaláz leküzdésében is segít.

10. DOLGOZZ ELŐRE!
Ha jól haladsz egy darab megjegyzésével, haladj tovább, dolgozz előre! Minél előbb megtanulod, annál több időd marad fejben gyakorolni, elmélyíteni a tudásod. Kérd ki karnagyod tanácsát, ha szeretnél előbbre haladni. Meglátod: először elcsodálkozik, aztán viszont készséggel segíteni fog, hiszen egy biztos darabtudással rendelkező kórustag akár egy egész szólamot tud segíteni, húzni maga után.

+1. AMINT LEHET, GYAKOROLJ, ÉNEKELJ MÁSOKKAL!

Még akkor is, ha csak néhány sor megy, ragadj meg minden lehetőséget, hogy társaiddal is kipróbáld, vagy mások – család, barátok, sőt: idegenek – előtt előadd, amit tanultál. Álljatok össze néhányan egy kis spontán „kamarázásra”!

Ez segít enyhíteni a későbbi lámpalázat is. Mert nyilván te sem szeretnél hibázni élesben azért, mert az idegesség próbára teszi az emlékezetedet, ugye? Ha így teszel, az segít még egyértelműbben a felszínre hozni, mely részek nem mennek még biztosan, tehát még időben tudni fogod, mire kell koncentrálnod.

BÓNUSZ: Mindez semmit sem ér, ha nem élvezed a folyamatot, annak minden lépését! Állj meg, ha szükséges, ne hagyd magad közben idegeskedni. Érezd jól magad!

Mik a TE kedvenc módszereid a zenetanuláshoz, különösen határidőre? Szívesen meghallgatom őket! Oszd meg velünk a hozzászólásaidat!