Az őszi szezon első podcast epizódjában Debrecenbe látogatunk, hogy megismerkedjünk a Lautitia Kóruscsaláddal. Nemes Józseftől, a kóruscsalád művészeti vezetőjétől megtudjuk, hogyan lett kórustagból karnagy, és hogyan szerveztek-szerveznek a mindennapokban igazi, élő családot a kórusok – napjainkban bizony már igen népes – tagságából.

A debreceni Lautitia Gyermekkar története 1959-ben kezdődik. Az alapító, Kissné Weiser Katalin, vagy ahogy tanítványai szólították, Kati néni és utódai kezei alatt sok ezer kisgyermek szerette meg egy életre a zenét és a kóruséneklést a Bányai Júlia Általános Iskola Gyermekkarában. Köztük volt Nemes József is, aki később, már diplomás tanárként visszatért egykori iskolájába, és az elmúlt 10 év alatt kollégái és a szülők segítségével kóruscsaládot szervezett a jelenlegi és a gyermekkarból kirepült diákokból.

A család kórusai, ma már a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola falai közt, tovább folytatják az elődök munkáját, nagy sikerekkel: a gyermekkar és az időközben megalakult ifjúsági vegyes kar több ízben is megnyerte a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyt és a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt. 2011-ben, a graz-i Ifjúsági Kórus Világbajnokságon a gyermekkar nagydíjat nyert.  Az ifjúsági vegyeskar idén májusban a Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért szállhatott harcba Várnában.

Nemes József karnagy a kórustagok körében. Forrás: efrem.hu

Az elmúlt évtizedben újabb generáció nőtt fel: a legújabb formáció, a Lautitia Kamarakórus 2015-ben mutatkozott be, mindjárt első és különdíjjal, a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen.

A kóruscsalád 2015-ben Megyei Príma díjat nyert Hajdú-Bihar megyében. A karnagy, Nemes József pedig a Bona Bonis díj Kiváló Tehetséggondozó tagozatát vehette át.

Generációk egymás között: a Lautitia Kóruscsalád és a Szent Efrém Férfikar a Szent István-bazilikában. Forrás: efrem.hu

Az epizódban elhangzó zenei részletek elhangzásuk sorrendjében:

 • Lafarge, Guy: Les boites a musique (részlet)
  Lautitia Ifjúsági Vegyeskar, vezényel: Nemes József.
  A Lautitia Kóruscsalád üdvözlő videója a Bartók Béla XXVII. Kórusverseny és Folklórfesztivál előtt.
  A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. felvétele. Debrecen, 2016.
 • Karai József: Sárközi karikázó
  Lautitia Gyermekkar, vezényel: Nemes József.
  Seghizzi 55. Nemzetközi Kórusverseny és 28. Nagydíj. Gorizia, 2016.
 • Gjeilo, Ola: Serenity (O magnum mysterium)
  Lautitia Ifjúsági Vegyeskar, vezényel: Nemes József.
  A Kórusmuzsika Európa Nagydíja. Várna, 2016

(a borítókép forrása a Lautitia Kóruscsalád Facebook-oldala)