ISMERŐS? Rengeteg munkával mindent gondosan elterveztél, aztán újra és újra kezdheted elölről, mert ismét befutott valaki, akinek el kell magyarázni a dolgokat az elejétől.
A sok hiányzás nagyon frusztráló tud lenni a karvezető és rendesen járó kórustag számára egyaránt.
Mielőtt azonban – ismét 😉 – prédikálni kezdenél a próbára járásról és a felelősségről (adott esetben az éppen jelen lévő „jótanulóknak”), végy egy mély lélegzetet, és gondolj át néhány dolgot!

Ez a cikk Victoria Hopkins How to deal with singers who don’t show up to choir? című írása alapján készült, amely a Totalchoirresources.com oldalon jelent meg.

Helyes-e a feltevésed?

Ne szembesíts senkit sem a próbára járási szokásaival, hacsak nem vagy biztos abban, hogy valóban sokat hiányzik! Vezessetek jelenléti ívet a próbákon, és nézd végig az utolsó néhány hónapot, hogy kiderüljön, tényleg úgy állnak-e a dolgok, ahogyan feltételezed. Minél nagyobb a kórus, annál kevésbé valószínű, hogy pontosan emlékezni fogsz, ott volt-e valaki az adott próbán vagy sem.

Ugyanúgy légy óvatos azzal is, hogyan ítéled meg a hiányzást. Fontos, hogy a hiányzások megítélése ne befolyásolja az adott ember képességeiről kialakult kép – és fordítva.

Mindannyian ismerünk olyan énekeseket, akik az utolsó pillanatban is képesek megrázni magukat, majd kiválóan teljesíteni a színpadon.

Elnézőbb vagy ezekkel a tagokkal kapcsolatban, mint azokkal, akikről tudod, hogy több gyakorlásra van szűkségük? Figyelj arra, hogy korrektül cselekszel-e.

Ne lovald bele magad túlságosan!

Próbáld elkerülni az elhamarkodott és indulatos megjegyzéseket a kórustagjaid/kórustársaid viselkedésével kapcsolatban! Előfordulhat, hogy rossz napod van, és ilyenkor az üres székek látványa lehet az utolsó csepp a pohárban, ennek ellenére ne küldj rögtön emailt a „bűnösöknek”, amint hazaértél.

Rengeteg oka lehet annak, hogy a kórustagok nem jelennek meg a próbán, és ezek között szinte biztosan nincs ott a „bosszantani a karvezetőt/kórustársakat” ok. Kedves dolog, ha a tagok előre tájékoztatnak a családi ünnepeik időpontjairól vagy arról, hogy éppen betegek, de ezt nem várhatod el tőlük folyton. Előfordulhat, hogy éppen egy valós munkahelyi, vagy családi válságon mennek keresztül. Óvatosan kezeld ezeket a helyzeteket, lehet, hogy komoly gondok állhatnak mögöttük.

Figyelj oda a szabályalkotásra

Könnyű azt gondolni, hogy ha az emberek nem annyiszor jelennek meg a próbákon, ahogy te azt szeretnéd, akkor a legjobb válasz néhány szabály lefektetése. Azonban  ez egy akár egy valóságos aknamező is lehet. Minél szigorúbb a szabályrendszer, amit felállítotok, annál valószínűbb, hogy egy napon még visszaüt.
Tegyük fel, hogy alkottok egy szabályt, miszerint a kórustagoknak egy adott fellépés előtt a próbák 75%-án részt kell venniük. Először is: meg tudod határozni, hogy pontosan melyik alkalmak tartoznak az adott fellépéshez? Ha egyszerre több projekten dolgoztok, ez bizony nem is olyan egyszerű. Számít-e, ha ötletszerűen elővesztek néhány ütemet egy darabból, mert éppen az tesz a legjobbat az épp ott ülőknek?

Vannak, akik azt mondják, a próbafolyamat elejéről hiányozni majdnem biztosan kevésbé káros az egyéni teljesítmény szempontjából, mint ha a koncerthez közeledve hagy ki valaki próbákat. Akkor most különböző szabályok vonatkozzanak majd különböző próbákra? És mi van akkor, ha emiatt a legjobb énekesek ki a fellépésről? Leültetnéd őket a kispadra amiatt, hogy nem voltak képesek elérni az elvárt jelenléti arányt? Vagy vannak olyanok, aki egyszer, vagy többször a szabályok felett állnak?

Egy szó mint száz: túl nagy az esélye, hogy saját magadat „lövöd lábon” a saját jelenléti szabályaiddal.

Ha mondanod kell valamit…

…mondd kedvesen, és inkább telefonon vagy személyesen, mint levélben! Kérdezd meg az adott kórustagot, hogy nehézséget okoz-e a számára, hogy eljusson a próbára, jelezd neki, hogy észrevetted, hogy nem sokat volt az utóbbi időben jelen. Hallgasd meg, és figyelj oda a válaszára! Tudsz valamiben segíteni neki? Vagy érdemesebb lenne inkább pár hónapot a kóruson kívül töltenie, amíg magánéleti problémáival foglalkozik?

Persze, fontos, hogy mindenki értékén tudja kezelni a helyét a kórusban, kiváltképp, ha közben mások sorban állnak a felvételért. Add mindenki tudtára, hogy mindenki hangja ugyanolyan fontos. Légy nyitott a visszajelzéseikre, és tisztázd az elvárásaidat velük szemben. Így is előfordulhat, hogy komolyan el kell beszélgetned majd azzal, aki tényleg nem képes azt az elkötelezettséget nyújtani, amire szükség lenne. De ha hideg fejjel és kedvességgel kezeled a dolgokat, végül egy barátot és egy támogatót szerezhetsz a kórusnak.

Nálatok is problémát okoz, hogy sokan hiányoznak a próbákról?
Ti mit tesztek ez ellen?