Kíváncsi vagyok egy kórusra, de épp nem koncerteznek.
Mit teszek? Meghallgatom őket a YouTube-on.
Hallottam egy új kórusműről – megkeresem a YouTube-on.
Tanulunk egy darabot a kórussal – meghallgatom mások előadásában a YouTube-on.
Szeretném mindenkinek  megmutatni, milyen jók voltunk a legutóbbi koncerten – felteszem a YouTube-ra.

Mitagadás, a YouTube mára szinte megkerülhetetlenné vált, ha zenéről, videókról van szó. Az a tulajdonsága, hogy általa legyőzhetőek a távolságok, és lényegében ingyen tudjuk segítségével megmutatni magunkat másoknak, fontos eszközzé teszi az amatőr kórusok számára is.

Összegyűjtöttünk és megválaszoltunk a legfontosabb kérdéseket azoknak, akik már gondolkoznak kórusuk YouTube-os jelenlétén, de nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá.


1. Na jó, de mi csak egy kis városi énekkar vagyunk. Miért kellene nekünk ezzel foglalkoznunk?

Szerintünk pont azért, mert egy kis városi énekkar vagytok! Így olyan zeneszeretőkhöz is eljuthat a muzsikátok, akik másképp sehogyan sem juthattak volna el a koncertjeitekre – pedig lehet, hogy nagyon tetszik nekik, ahogyan és amit énekeltek.
Egy-egy YouTube-videó sok pozitív visszajelzést, koncert meghívásokat, érdekes együttműködéseket is hozhat számotokra, érdemes tehát belevágni.

2. Oké, legyen. De mit tegyünk fel magunkról YouTube-ra?

Mindent, amit szívesen megosztanátok másokkal. A legtöbb amatőr kórus csak koncertrészleteket vagy egész koncerteket tölt fel, mások azonban életük színes pillanatairól is beszámolnak.
Tagokat toboroztok? Bejelenteni valótok van? Töltsétek fel bátran!

Amire érdemes odafigyelni:
 • Mivel zenéről van szó, a hangminőség kiemelten fontos!
 • Egész koncertek helyett inkább egy-egy darabot töltsetek fel! De tényleg! Kérlek! 🙂 Ha véletlenül mégis egy teljes hangversenyt tennétek közkinccsé, MINDENKÉPPEN osszátok fejezetekre, hogy ugrálni lehessen az egyes darabok között. (Lásd a Leírásról szóló részt lejjebb!)
 • Kis kreativitással készíthettek egyszerű videóklipeket is. Bár ez elsőre furának hangozhat, nincs ebben semmi ördöngösség, cserében viszont izgalmas, látványos végeredmény születhet. Mint itt:

Forrás: Youtube.com/UCD Choral Scholars

Minden csak elhatározás és döntés kérdése, de persze ebben is a kórus érdeke az első. Mielőtt belekezdtek, érdemes tehát átbeszélni, minden kórustagnak rendben van-e például, ha éneklés közben ország-világ látja majd. Ugyanígy igaz, hogy a kevesebb általában több, ezért érdemes a videóink közül a jobb művészeti és kép-hangminőségűeket kiválasztani, és azokat megosztani a világgal.

Fontos hogy egy adott mű nyilvánosságra hozásáról egyetértés legyen. Ha másokkal koncerteztek, kérjétek ki az összes közreműködő belegyezését, mielőtt kitesztek valamit!

3. Kiválasztottuk a darabokat. És most?

Mielőtt feltöltitek őket, hozzatok létre önálló YouTube-csatornát a videóitoknak. (Ez amúgy kiváló terep a kapcsolatépítésre: mindenképpen jelenítsétek meg az összes elérhetőségeteket is.)

Sok helyütt az egyik kórustag vagy a karnagy személyes fiókjába töltik fel a kórusos videókat, ha viszont személyi változás történik (kilép a kórustag, leköszön a karnagy stb.), a videókat költöztetni kell, ezzel pedig elveszik az addig összegyűlt nézőközönség is. Tapasztalatból mondom, hogy ez egy rémálom, amit jobb megelőzni!

A feltöltés és a videók esetleges átkódolása nem ördöngösség, de ha nem boldogultok vele kérjétek ehhez értő ember segítségét!

4. Milyen adatokat adjunk meg a videóhoz?

Röviden: mindent. Bár sokféle iskola létezik, és „ahány ház, annyi szokás”, mi a következő megosztást javasoljuk Nektek:

 • Cím: ha lehet, ne az legyen a címe, hogy „Karácsonyi koncert”! 🙂 Inkább az épp megszólaló mű adatait – szerző, cím – érdemes megadni. Tudnotok kell, hogy a YouTube-on a leggyakrabban egy-egy adott zeneműre keresnek az emberek, ez a legvalószínűbb módja annak, hogy titeket is megtalálnak majd. Ugyanide beírhatjátok a mű előadóját (legfeljebb a kórusotok nevét) is.
 • Leírás: no, ez itt a kiteljesedés terepe. Ide jöhet minden infó az adott előadásról. Fontos tudni, hogy amit ide írtok, az is kereshető lesz, tehát aki kimondottan Titeket keres, az is megtalál majd, ha a leírásban szerepel a kórus és karnagya neve.
  Bekerülhet ide tehát:
 • Az összes közreműködő felsorolása.
 • A  koncert paraméterei (helyszín, időpont).
 • Ha – javaslatunk ellenére 🙂 – mégis egy egész koncertet töltöttetek fel, vagy a mű több tételes, akkor a tartalomjegyzék.
 • Honlapotok címe, vagy bármilyen más elérhetőség, ahol olvasni lehet rólatok, vagy kapcsolatba lehet veletek lépni, ha a néző érdeklődését felkeltettétek.

TUDTAD? Ha a leírásba óra:perc:másodperc formában számsorokat írsz be, azok kattinthatóvá válnak, és a megadott pozícióhoz ugrik velük a videó lejátszása. Ez egy nagyon hatékony megoldás, nem kell végignéznie a nézőnek egy egész koncertet azért, hogy megtaláljon egy adott művet. Használjátok ti is!

 • Kulcsszavak: minden, amit kulcsszó szerűen keresni lehet. Ide tartozik a kórusotok és a karnagyotok neve, a zeneszerző neve, a zenemű műfaja, formája, a zenei korstílus, amelyben az adott mű született, az ország és város, ahol felléptetek, stb. Ezzel tovább segítitek a keresők dolgát, minél több kulcsszó tartozik egy videóhoz, annál célzottabban tudja a YouTube kereséskor feldobni a leendő nézőknek.

5. Csak hangfelvételünk van, videó nincs. Mit csináljunk?

Pl. készíttessetek fotókat, és a hangfelvételre szerkesszetek diaporámát. A YouTube feltöltő-oldala erre is lehetőséget kínál. Bármi, ami látványos, „színes-szagos”, megfelel. Csak lécci, a fekete képernyőt vagy a végig egyedül árválkodó lemezborítót kerüljétek! 🙂

6. Feltettünk egy felvételt, és a YouTube valami jogi problémát emleget. Elrontottunk valamit?

Nem, egyáltalán nem. Ami a művek közzététele kapcsán felmerülő jogdíjakat illeti, azokat a Youtube rendezi itthon és külföldön is, ezzel nincs teendőtök.

Ha mégis jogi problémáról küld értesítést, az azért lehet, mert az előadásotok nagyon hasonlít valaki máséra. Mivel mondjuk egy Bach-mű két kottahű előadása csak árnyalatokban tér el egymástól, a YouTube rendszere könnyen gondolhatja azt, hogy a hangfelvétel, amit feltöltöttetek, nem is a tiétek, hanem elloptátok valakitől.

Nem kell azonban aggódnotok emiatt. Van ugyanis lehetőség arra, hogy bebizonyítsátok, hogy a YouTube rendszere téved. Ha igazatok van, a korlátozás lekerül a videótokról, Ti pedig megünnepelhetitek, hogy olyan jól szóltok, hogy összetévesztettek benneteket pl. egy profi kórussal. 🙂

Ti hogyan használjátok a YouTube-ot kórusotok népszerűsítésére?
Írjátok meg kommentben itt, vagy Facebook-oldalunkon! 🙂