Miközben a statisztikák szerint egyre többen énekelnek világszerte egyedül vagy társaságban, a klasszikus kórusokba csak a leginkább elkötelezettek kérik a felvételüket. Az éneklés, mint közösségi tevékenység eközben a legváratlanabb helyeken üti fel a fejét: például észak-német kocsmákban vagy nagy rockkoncertek nézőterein. 

Márciusban – felbuzdulva az Oscar-díjas Mindenki sikerén – „Mindenki énekeljen!” hónapot tartunk: olyan kezdeményezéseket mutatunk be itthon és külföldön, amelyek a közösségi éneklés élményét a lehető legszélesebb kör számára teszik elérhetővé. 

Meghökkentem, amikor a minap a Stern című német bulvármagazin riportját olvastam: a cikk szerint tömegek kapcsolódnak be alkalomról-alkalomra olyan énekes projektekbe, amelyek egyetlen célja, hogy közösségi platformot teremtsen az énekelni vágyóknak.

A lap munkatársa meglátogatta a „You Sing – Te vagy a kórus” nevű projekt egyik koncertjét. A projektet az ismert német előadó, Giovanni Zarrella és Michael Betzner-Brandt docens, a Berlini Művészeti Egyetem (Universität der Künste Berlin) karvezetés tanárának neve fémjelzi.

Látszólag minden olyan, mintha egy rockkoncerten lennénk: a színpadon egy zenekar játszik, a nézőtéren pedig rajongók tombolnak.  Ez azonban valami más: a több száz fős tömeg ugyanis az összes számot végigénekli a zenekarral, a színpadon álló énekes és kórusvezető pedig sokkal inkább animátor, mint frontember.

A csapat első turnéját idén január-februárban tartotta, az észak-német Hamburgban például 900 ember előtt – vagy inkább velük együtt – léptek fel. A repertoáron kivétel nélkül ismert pop-rock dalok találhatók, a műsort előzetesen meg is szavaztatják, hogy minden korosztály megtalálja a maga kedvenc dalait.

„A legtöbben azért jönnek, mert az éneklés egyszerűen boldogabbá teszi őket!” – mondta  Zarrella a lapnak. Szándéka szerint a kórus az összetartozás érzését közvetíti. Minden egyes énekes ugyanolyan fontos, hozzátartozik és része valami különlegesnek.  „A kórus egy csapat – mint a fociban” – mondja. Nem számít, ha hamis valaki: a tömegben mindenki hallathatja a hangját. Ha pedig a tömeg nagyon elmászna, közbelép  – a zenekar, és néhány ezer Watt erősítés segítségével.

„70 férfi – egy kórus – egyik se tud énekelni. Imádni fogod!”

De nemcsak nagyban valósul meg a közös éneklés, mint cél: Valentin-napon félmillióan látták Németországban azt a videót, amelyben a főképp huszonéves hipszter marketingesekből alakult férfikar, a Hamburgi Sárgarigók köszönti a barátnőket. A kórus ősszel alakult, március elején pedig 6000 néző előtt, a legnagyobb észak-német marketing konferencián is felléptek.

„Apám 50 éve énekel a templomi kórusban, és folyton rágta a fülemet, hogy csatlakozzak, de be kell valljam, az soha nem vonzott” – mondta a Sternnek a kórus egyik tagja, nem rejtve véka alá, hogy korábban voltak előítéletei a kórusokkal kapcsolatban.

A kóruséneklés új imázsa

Az új időket a Német Kórusszövetségnél is érzik. A szervezet sajtófőnöke, Daniel Schalz szerint „A közös éneklésnek ma teljesen más értéke van a társadalmon belül, mint 20 vagy akár csak 10 éve.  A társadalom ma mobilabb, a munka világa pedig egyre rugalmasabb, mint korábban volt. Életünk nem kötődik egy munkahelyhez, sőt, egy faluhoz, városhoz sem.”

Szerinte ennek is köszönhető, hogy miközben énekelni nagyon sokan szeretnek, hosszabb távra egyre kevesebben tudják elkötelezni magukat a hagyományos kórusoknak. A kereslet és a kínálat közti űrt igyekeznek olyan projektek betölteni, ahol az élményhez nincs szükség hónapokig tartó rákészülésre, és elkötelezettségre, magyarázza a szakember a jelenséget.

Négy pecsét egy koncert

Az elköteleződés és az egyszeri élmények között egyensúlyoz a Hanza-város másik nagy projektje, a Hamburg singt. A 2013 óta futó akcióba bárki bármikor bekapcsolódhat. A heti „próbákon”, egyszeri belépődíj ellenében bárki, bármikor kiénekelheti magából a hét örömét, bánatát, a kitartóbbak pedig bérletet is válthatnak, ami 10 alkalmat foglal magában.

Aki pedig ennél többre is vágyik, fel is léphet a formációval: rendszeresen szerveznek „fellépési lehetőségeket” az énekeseknek. Ezeket általában a próbák időpontjában tartják, és azok vehetnek részt rajtuk, akik a próbák végén osztott pecséttel igazolni tudják, hogy legalább 4 ilyen alkalmon részt vettek.

 A borítókép forrása: Facebook/chorfueralle.hamburg