A Lakner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli Magyarországot az Eurovíziós műsorcsalád vadonatúj, amatőr kórusoknak szervezett versenyén, Rigában – közölte Facebook-oldalán hétfő reggel a szervező EBU. Az Év Eurovíziós Kórusa (Eurovision Choir of the Year) című televíziós megmérettetést július 22-én rendezik a lettországi Rigában, a Kórusolimpia kistestvérének számító European Choir Games ideje alatt.

A szervezők tájékoztatása szerint jelenleg nyolc indulója van a versenynek. Az együtteseket – hasonlóan a többi Eurovíziós eseményhez – hazájuk közszolgálati televíziója nevezi hivatalosan a megmérettetésre. A jelen állás szerint a 120 perces élő tévéadásban az alábbi kórusok szerepelnek majd:

valamint a Lett Televízió jelöltje, akit később választanak ki.

Eurovízió kórusoknak? IGEN! 🙂

Minden kórus 6 perces műsorral áll majd a 8000 fős Arēna Rīga színpadára. Minden produkciót az adott országra és az együttesre jellemző „videóképeslap“ vezet fel, ahogy ezt az Eurovíziónál megszokhattuk. A műsort kísérőprodukciók színesítik majd.

A szabályok szerint a fellépő énekkarok használhatnak hangszeres kíséretet, de csak olyat, amit a kórustagok szólaltatnak meg. Szólísták alkalmazása is megengedett, de nem vonhatják el a figyelmet a kórusról.

A produkciókat értékelő szakmai zsűribe már sikerült megnyerni az John Rutter kortárs zeneszerző-karnagyot és Elīna Garanča lett operaénekest. Az angol nyelvű, Magyarországon is sugárzott tévéközvetítést Eric Whitacre amerikai zeneszerző-karmester és Eva Ikstena lett tévés műsorvezető vezeti majd.

A közvetítést, ami július 22-én szombaton, magyar idő szerint 20 órakor kezdődik majd, az indulók televízióiban valamint az interneten világszerte közvetítik, így várhatóan tévénézők millióihoz jut majd el a pécsiek üzenete.

Borítókép forrása: winesongfestival.com. Fotó:  Körtvélyesi László.