Ritkán beszélünk az éneklés árnyoldalairól. Persze, fennhangon emlegetjük az egészségünkre tett jótékony hatásokat, a társadalmi szempontokat, de közben alig kerülnek szóba a keserű részletek. Íme 7 szörnyű dolog, ami veled is megtörténhet, ha elkötelezed magad az éneklésnek:

Könnyen függővé válhatsz – ha egyszer elkezdesz énekelni, nagyon nehéz leállni vele. annyira élvezetes tevékenység, hogy hamarosan mindenütt felfigyelsz majd az énekszóra, akárhol is vagy, és amikor csak lehet, énekelni szeretnél. Bárhol, bármikor, bárkivel, bármit.

Az idő pénz. Az éneklés pedig sok idő – kezdetnek ott vannak a heti próbák, aztán a hétvégi koncertek, majd jönnek a közösségi alkalmak, kórushétvégék, énekkurzusok… És mielőtt észrevennéd, az éneklés uralja az egész életedet.

Elhanyagolod a családod és a barátaid – és egyre több időt töltesz az énekes pajtijaiddal, úton a koncertekre, majd a törzshelyeteken minden koncert (és mindenr póba) után. Emellett egyedül hallgatsz majd zenét, nézel Youtube-videókat, tanulsz szöveget stb. Mire mindennel végzel, nem marad időd a családodra és a barátaidra.

Elviselhetetlenné válsz – az énekléstől olyan boldog leszel, hogy folyamatosan vigyorogsz és dudorászol, mintha 10 centivel a föld fölött lebegnél, mindezzel pedig felbosszantod a körülötted élőket (akik őrülten irigyek lesznek majd rád).

Nem fogsz tudni aludni – a próbák és koncertek annyira feltöltenek lelkesedéssel és élvezettel, hogy csak nehezen jössz majd le a fellegek közül. Ráadásul egész nap azok a remek dallamok futnak a fejedben. Alvás – kinek kell??!!

Költekezel – csili-vili új fellépőruha, újabb CD-k, kottás füzetek, énekes műhelyek, talán még egy új hangszer is befigyelhet.

Előfordulhat, hogy elveszted az állásod… – egyeseknek annyira kitölti az éneklés az életét, hogy végül már csak azzal foglalkoznak. Hivatásos énekesek lesznek, vagy saját kórust indítanak, és új karrierbe kezdenek, még mielőtt ráeszmélnének.

Szóval vigyázz, és légy óvatos az énekléssel! Ha egyszer elkezded, nem biztos, hogy meg tudsz állni. Ráadásul az éneklés olyan, mint egy vírus, könnyen továbbadhatod valaki másnak is. Légy résen mindig, mert igen könnyű elkapni! 😉

Forrás: http://blog.chrisrowbury.com/2011/04/why-singing-is-bad-for-you-and-7.html