A podcast vendége Erdei Péter érdemes művész, Bartók-Pásztory-, KÓTA- és Liszt-díjas zenepedagógus, karnagy, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára, a Kecskeméti Énekes Kör alapító-karnagya és a Nemzeti Ifjúsági Kórus egyik művészeti vezetője.  Minek köszönhető a Kodály-féle zenepedagógiai koncepció népszerűsége világszerte? Milyen útravalót adott fiatal magyar karnagyok generációinak? Milyennek ítéli az amatőr kórusok helyzetét manapság, és milyen küldetéssel indították útjára a Nemzeti Ifjúsági Kórust? Ezekről a témákról is szót ejtünk a beszélgetésben.

Erdei Péter 2019-ben két rangos külföldi elismerésben is részesült: tavasszal az Amerikai Kodály Tanárok Szervezetének életműdíját, júliusban pedig az Ázsiai Ifjúsági Kórusok Szövetsége életműdíját vehette át. A díjak kapcsán arról beszélgetünk, hogyan vitte fiatal karvezetőként a Kodály-koncepció hírét az Amerikai Egyesült Államokba, és milyen alapokra építhetett a magyar rendszerhez hasonló zenei általános iskolák felállítása során, majd később, már ismét Magyarországon, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet megalapításakor.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem keretei között működő kecskeméti Kodály-intézet ma a világ minden pontjáról fogad zenetudósokat és -pedagógusokat, az intézet munkatársai és az általuk felkért előadók pedig rendszeresen tartanak előadásokat a Kodály-koncepcióról világszerte. De milyen manapság a zenepedagógiai rendszer híre a világban? Mi teszi különlegessé, egyedülállóvá a rendszer és mire kíváncsiak a leginkább a külföldi érdeklődők? Ezt is megbeszéljük az interjúban, ahogy azt is, melyek a tapasztalatai az intézet egyik legújabb kezdeményezése, a Nemzeti Ifjúsági Kórus elmúlt két projektjének.

A magyar fiatalokból álló vegyes kart a 2017-es Kodály-évben hozták létre, Erdei Péter és Nemes László Norbert művészeti  vezetésével. Első hangversenyeit 2018 nyarán adta az együttes, amely 2019-re a közönség mellett a szakma érdeklődését is felkeltette kortárs magyar szerzők friss műveiből álló koncertjeivel.  Az idei projektet egy nagy-britanniai szakmai rendezvényen tartott workshop és koncert koronázta meg a kórus számára. A Nemzeti Ifjúsági Kórus szervezői már várják a jelentkezőket a harmadik, 2020 júliusában sorra kerülő kéthetes próba- és koncertidőszakra.

Erdei Péter 1973-tól 40 éven át oktatott a budapesti Zeneakadémián. Négy évtized alatt generációknak mutatta meg az utat a karvezetéshez, a mai magyar kórusélet több meghatározó alakja is növendékei közül került ki. Ennek kapcsán szót ejtünk arról, milyen útravalót adott tanítványainak, és milyen elveket tart legfontosabbnak a karnagyi munka során – például a Kecskeméti Énekes Körben, amelyet néhány éve helyi zenebarátokkal közösen alakított meg.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott az amatőr kórusok működési közege Magyarországon. Mások a fennmaradás lehetőségei és mások a tagok motivációi is. Az interjúból kiderül, melyek Erdei Péter személyes benyomásai a kórusok és karnagyaik előtt álló kihívásokról.

Borítókép: Erdei Péter a Kecskeméti Énekes Kör élén. Forrás: Lokál Kecskemét.