Az 5. Szólam projekt küldetése, hogy láthatóvá tegye a magyarországi amatőr kórusélet szereplőit, eseményeit  egymás és a világ felé, így nem volt kérdés, hogy ott leszünk az énekkarok örömünnepén: a KÓTA-díjak átadásán. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége évről évre elismeri a nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiemelkedő teljesítményeit, legyen szó karnagyi, kórustitkári életpályákról vagy kórusok, népzenei csoportok figyelemre méltó művészeti, közösségi munkájáról. A január 26-ai, budapesti ünnepi hangversenyen hét friss KÓTA-díjast sikerült mikrofonvégre kapnunk, ezek az interjúk hallhatók a 28. epizódban, köztük pedig a díjátadó KÓTA-díjas fellépőinek műsorrészletei. 

Az eseményt követően elsőként a KÓTA elnökével, Mindszenty Zsuzsánnával, beszélgettünk, akit a díjak üzenetéről, az amatőr kórusok magyarországi helyzetéről és az idén 50 éves KÓTA jubileumi rendezvénysorozatának előkészületeiről is kérdeztünk. (03:58)

A budapesti Vasas Művészegyüttes kórus kategóriában KÓTA-díjas Vass Lajos Kórusának két karnagyát, Bárd Juditot és Szűcs Dánielt is mikrofon elé kértük. Szóba került az ősök öröksége, beszéltünk arról, kik alkotják napjainkban a kórust, és arról is, mit jelent a kóruséneklés a két karnagy számára . (09:23)

Szintén kórus kategóriában ismerték el az idén 40 éves révkomáromi Concordia Vegyeskar munkáját. Stubendek István karnaggyal a felvidéki magyar kórusélet utánpótlásának helyzetéről és jubileumi terveikről és szót váltottunk. (13:27)

A díjazottak teljes listáját és szöveges tudósításunkat itt találod…

A karnagyi kategória kitüntetettjei közül elsőként Cseri Zsófiának, a LFZE adjunktusának, a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar karnagyának gratuláltunk. Az EFVK amatőr kórusok számára kitalált fejlesztőprojektjét, a Szinkópa Vegyeskari Találkozót mi is bemutattuk a podcastban. (21:19)

Arany Jánossal, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Református Gimnáziumban tanárával, a Tiszántúli Református Egyházkerület zeneigazgatójával, a Debreceni Kollégiumi Kántus társkarnagyával és a budapesti Psalterium Hungaricum kórus alapító-karnagyával a kóruséneklés mai értékéről beszélgettünk, és arra is megkértük: üzenjen Sopronba, ahol megalapította és 20 éven át vezette a Fidelissima Vegyeskart. (24:52)

Erdélyi Ágnessel, Veszprém Város Vegyeskarának KÓTA-díjas karnagyával szóba került a városi kórusok helyzete mellett az utánpótlás-nevelés fontossága, és az is, mit tanulhatnánk el- vagy éppen visszatanulni a külföldtől a kóruséletet, a zeneoktatást illetően. (31:03)

Végül, de nem utolsó sorban egy ritkán megemlített, de mégis fontos kategória, a kórusénekes, kórustitkár, kategória egyik kitüntetettjével, Walthier Tamással ismerkedtünk meg. Kórusa, a Szent Alberik Kórus, a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban működik. Tamás az éneklés mellett szervezőként is kiveszi részét a munkából, és azt is elmondta, mit jelent a számára a kórus közössége. (45:06)

Borítókép forrása: KÓTA/Thaler Tamás