Bizonyított tény, hogy sokkal hatékonyabbak lehettek – például a koncertjeitek népszerűsítésében -, ha nem csupán 2-3 ember szakad meg a kórusból, hanem akár a teljes 30 fős együttes szaladgál és dolgozik. Íme 8 tipp a munkátokhoz!

A prezentáció egy korábbi verziója az V. Szinkópa Vegyeskari Találkozón hangzott el Budapesten, 2016. április 2-án. Köszönet a meghívásért Cseri Zsófiának és az Erkel Ferenc Vegyeskarnak! 🙂

Kattints a képre, és továbbugrik a következő diára!  🙂

NÉHÁNY TANÁCS AZ EGYES DIÁKHOZ:

 1. Oszd meg az interneten / a facebookon a koncert eseményét és mindent, amit posztoltok róla – DE ne csak úgy önmagában, hanem egy-két személyes, ajánló mondat kíséretében! Több szem többet lát, ráadásul az ismerőseid közül sokkal többen fel fogják kapni a fejüket, ha nem valami uniform dolgot kapnak az arcukba, hanem téged, a te nézőpontodat. Még többet segítesz, ha szánsz egy pár percet arra, hogy meghívd néhány ismerősödet a koncert eseményére.
 2. Küldd tovább a hírlevelet!
  Ha a kórusod e-mailben hírlevelet küld a közönségének, mindössze néhány gombnyomásba telik neked, hogy – néhány személyes szóval, ahogy a megosztásnál is – továbbküldd a levelet a legjobb ismerőseidnek, üzletfeleidnek, akikről úgy sejted, hogy felkeltheti az érdeklődésüket a programotok.
 3. Beszélj róla az ismerőseidnek!
  Biztosan ezernyi érdekes dolog van a darabokban, amit énekeltek; különleges szólistákat, vendégeket fogadtok; vagy a koncerten magán lesznek meglepetések. Ne tartsd magadban! Mesélj róla a környezetednek, hogy bevond őket az élménybe, és megértsék, nekik és neked is nagyon fontos, hogy jelen legyenek a koncerteteken.
 4. Mindig legyen nálad jegy!
  Igen, mert így több jegy megy majd el – gondolhatjátok. De ennél sokkal fontosabb szempontról van szó: a közönség és a ti kényelmetekről!
  Ha ugyanis mindenki elővételben veszi meg a jegyet, akkor:

  • Mindannyian nyugodtan alszotok, hiszen már látható, hogy lesz közönségetek. 😉
  • A számotokra fontos emberek is nyugodtan alszanak, mert már megvan a jegyük, és nem kell majd az előadás előtt sorban állniuk.
  • A koncert nem fog negyed órás csúszással kezdődni, az utolsó percben – vagy az után… – érkezők tucatjai miatt.
 5. Tegyél ki plakátot!
  Vannak helyek, ahová szinte mindennap betérsz, ahol mindennap megfordulsz: pl. a  munkahelyed,  az iskola, ahol tanulsz, a bolt, pékség, ahol a kiflit/kakóscsigát veszed. Kérdezz utána, és ha hajlandók rá, vigyél plakátot hozzájuk, és ragasszátok ki!
 6. Jól érezted magad a koncerteteken? Ne tartsd magadban! 🙂 Oszd meg személyes élményeidet ismerőseiddel! Hidd el, a jó hangulat ragadós!
 7. Ha már te magad elmesélted, hogy érezted magad, faggasd ki ismerőseidet is, akik ott voltak a koncerteteken! Gyűjts ajánlásokat!
  Ezeket – persze, az ajánlók hozzájárulásával – később akár a weboldalatokon, illetve a következő koncert kommunikációjánál is felhasználhatjátok.
 8. Mostanra már úgyis belerázódtál a kommunikációba, itt az ideje, hogy továbblépj, és még jobban részese légy a közös munkának!
  Adj ötletet a kommunikációhoz – mi az szerinted, amire az ismerőseid felfigyelnének? Mondat, kép, hang – bármi jöhet. A kórustitkárod hálás lesz érte!

Bognár László, Török Krisztina